Article written by Tom Michielsen for De Tijd.

Europeanen gooien elk jaar 4 miljoen ton kleding weg. Vanaf 2025 zullen we die berg afval niet meer kunnen verbranden of in Afrika dumpen, maar moeten we inzamelen en sorteren. Eind maart werkt Europa dat uit in een ambitieuze textielstrategie. ‘Een recyclagepremie, zoals we die al kennen voor huishoudelektro, zal kleding duurder maken.’

Juni 2016. Studio Spark, het studiebureau van Tom Duhoux dat bedrijven adviseert bij duurzaam onder- nemen, bestaat al vijf jaar als hij zich realiseert dat hij meer moet doen dan preken. In een poging zijn kennis en ervaring in de praktijk brengen richt hij zijn eigen duurzame jeanslabel HNST – lees: ‘Honest’ – op. 56 procent van de katoenvezels in een HNST-jeans is afkomstig van oude vermalen denim. De broek bevat nauwelijks schadelijke chemicaliën of labels – het wasvoorschrift is op de stof gedrukt. Terwijl voor de teelt van het katoen voor een traditionele jeans ongeveer 7.000 liter water wordt verbruikt, is dat voor een HNST-exemplaar maar 360 liter. En een HNST-jeans is 100 procent recycleerbaar. In de prijs van een broek – 135 euro – zit ook 15 euro waarborggeld vervat.

Read the full article here.